Kitap

Bir Köprüden Geçtik (Suriyeli Direnişçiler Anlatıyor) – Wendy Pearlman

Wendy Pearlman Ortadoğu siyasetinde uzmanlaşmış bir profesör. 20 yılı aşkın süredir eğitim görmüş ve bu konu ile ilgili bir çok makalesi var.

Bu kitabında ise 2012 ve 2016 yıllarında Suriye’li çeşitli meslek gruplarına dahil, zulme uğramış onlarca kişinin yaşadıklarının kapsamlı olarak anlatıldığı röportajlardan oluşuyor.

Bahsedilen zulüm hem fiziksel hem psikolojik üstelik. Eğitim ve sağlık gibi hakkı oldukları imkanlardan dahi yararlanabilmek için insanlar Rejimi ve Esad’ı desteklemekle zorunlu tutuluyor.
İçlerinde bazıları var ki gerçekten yapılanlar kanımızı donduracak cinsten. Örneğin çocuklara yapılan işkenceler, sebepsiz yere yıllarca yatılan hapisler, aç susuz kalan aileler, bir şişme bot üzerinde canını hiçe sayarak kurtulma umuduna tutunan insanlar.
Arap baharı olarak adlandırılan bu dönemde Baas rejiminin getirisi olarak binlerce Suriye’li hayatını kaybetmiş ve milyonlarcası vatanını terketmek zorunda kalmış.
Aktivistlerin ayaklanması ile rejime karşı çıkan herkes ölüm ve işkence gibi ağır cezalara çarptırılmış.

Empati yapabilmek çok önemli. Özellikle savaş gibi felaketlerde. Bu kitap gerçekten görünen dışında olan bir çok şeyi açıklıkla gözler önüne seriyor. Yaşanılanları onların gözünden görebilmeniz için kitabı okumanızı tavsiye ederim.
Kitap sekiz bölümden oluşuyor.

1. Bölüm: Otoriterleşme
Hafız Esad’ın Suriye’de 1970’ten 2000’e kadarki otoriter yönetimini okuyoruz. Tabii ki Suriye’nin tarihi bunun bin yıl öncesine uzanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’nı kaybetmesiyle, Milletler Cemiyeti bu Arap bölgelerini İngiliz ve Fransız sömürgesi haline getirerek ayrı ulus devletler olarak parçalara bölünmesi ile de bilgiler yer alıyor.

2. Bölüm: Umudun Hüsranı
Beşar Esad’ın 2000’den 2010’a kadar iktidarda olduğu ilk dönemi irdeliyor.

3. Bölüm: Devrim
Suriye devriminin başlangıcını detaylandırıyor. Öfkeli vatandaşlar ve protesto gösterileri…

4. Bölüm: Baskı
Rejimin protesto hareketini bastırmak, protestocuların ise her şeye rağmen hareketin sürekliliğini sağlamak için gösterdiği çabaya daha yakından bakıyor.

5. Bölüm: Askerileşme
İsyanın askerileşmesini inceliyor. 2011 Martından Eylüle kadar, protestocular iki bine yakın ölüyü toprağa verse de ezici çoğunluğu şiddete başvurmadı.

6. Bölüm: Canlı Savaş
Çok boyutlu vahşi savaşı yaşayan sivillerin deneyimlerini inceliyor.

7. Bölüm: Göç
Yakında veya uzakta sığınma arayışla ülkelerinden kaçan Suriyelileri ve çektikleri sıkıntıları okuyoruz.

8. Bölüm: Yansımalar
Tüm bu olayları anlamaya çalışan tanıklıklarla ve Esad rejimini destekleyenler veya Suriye’de kalanlar gibi farklı konuşmacı grubu, okuyucuya farklı perspektifler sunabilir. Sivil kişilerin savaş deneyimlerini kendi ağızlarından dinlemek insanı fazlasıyla etkiliyor…

Bir Köprüden Geçtik
(Suriyeli Direnişçiler Anlatıyor)

Wendy Pearlman,
Bilgi Yayınevi,
240 sf

Mustafa Doğan

Site Yazarı

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu